måndag 18 februari 2013

Värt att veta om det som inte syns...

Du som är anhörig

Eftersom den som har fibromyalgi lider av symptom som inte syns på utsidan är det svårt för personer runtomkring att förstå exakt vad den sjuke går igenom. Det är så mycket lättare när det handlar om ett brutet ben eller någon annan yttre, synbar orsak till att man inte mår bra.

Sjukdomen bidrar till problem som utmattning, magsmärtor/-problem, depression, kronisk smärta och humörsvängningar och du kanske ställer dig frågan hur du som anhörig på bästa sätt kan stötta en närstående som har drabbats av fibromyalgi.

Lyssna

Lyssna på när den drabbade berättar om hur fibromyalgin får dem att känna sig. Eftersom smärtan och tröttheten inte syns kan det vara svårt att förstå varför det är så många saker som den drabbade inte klarar av att göra. Om du lyssnar på hur de känner sig och varför de inte klarar av att göra vissa saker blir det lättare för dig att förstå och därmed lättare för dig att vara till stöd och hjälp.

Titta förbi

En fibromyalgiker får ofta tacka nej till olika typer av aktiviteter vilket kan innebära att de socialt sett kan bli mer isolerade. De sitter hemma fastän de egentligen vill kunna följa ut på saker och detta kan naturligtvis göra att de känner sig deprimerade. Försök att titta in på spontana besök då & då och gör något tillsammans, som den drabbade klarar av att göra.

Fråga vad du kan göra

Fråga dem vad du kan göra för dem när fibromyalgin är som värst. De kanske behöver hjälp med att städa, laga mat, gå ut med hunden, hämta barn m.m. Att hjälpa dem med detta gör att de slipper ångesten över att inte klara av att göra det som behövs göras, något som hade fått dem att må ännu sämre psykiskt.

Se bara till att du inte går in och hjälper till mer än nödvändigt – att själva få göra det som de klarar av är viktigt för deras självkänsla.

Följ med till läkaren

Under lång tid sågs fibromyalgi som en inbillad käringsjukdom, men i dag är det ett vedertaget och erkänt sjukdomstillstånd. Det finns dock läkare som fortfarande inte riktigt tror på att det är en verklig sjukdom och därför kan det kännas skönt för den drabbade om du följer med som ett stöd vid läkarbesök. Prata med den sjuke om vilket stöd han/hon behöver. Kanske räcker det med att du är med som sällskap eller så kanske den sjuke behöver ha dig som språkrör eller medlare om han/hon känner att det är en för stor psykisk anspänning att behöva prata själv.

Att följa med på läkarbesök ger dig också större insikt och förståelse i den drabbades fibromyalgibehandling – vilka olika läkemedel de äter och varför, vilka olika former av terapier som kan lindra fibromyalgisymptomen etc.

Uppmuntra träning

Att träna är inte direkt något som någon som lider av kronisk smärta längtar efter att göra, men det är vetenskapligt bevisat att fibromyalgiker mår bättre om de gör det. Men gå inte ut för hårt -  då kan den sjuke känner sig stressad av det och må dåligt i stället. Börja med att försöka få med dem ut på en promenad varje dag för att sedan öka på promenaderna eller förslå att ni kan utföra någon form av lättare träning tillsammans, exempelvis på ett gym.  

Vad du INTE ska säga

Det finns en del saker du bör undvika att säga till någon som lider av fibromyalgi och många av kommentarerna har att göra med problemet att det är en ”osynlig” sjukdom – dvs. du kan inte fysiskt se symptomen. Någon som lider av fibromyalgi vill inte höra:

”Men du ser ju inte sjuk ut”

”Du har nog bara en dålig dag”
”Du inbillar dig bara”
”Du ska se att det går över”
”Men så illa kan det väl ända inte vara”
”Försök att ha en mer positiv inställning”
”Det måste vara härligt att vara ledig”
”Det hade kunnat vara värre”
”Försök att komma ut lite mer, så blir det säkert bättre”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar