måndag 24 oktober 2011

Djurskydd och djurvälfärd.

FCI:s Europasektionsmöte den 5 september 2011 – position statements
Europasektionens styrelse har vid sitt senaste möte diskuterat möjligheten att uttala gemensamma ställningstaganden i olika ämnen t.ex. om valpfabriker, herrelösa hundar, rasförbud, djurvälfärd etc.
På årsmötet den 5 september önskar styrelsen få delegaternas synpunkter på det är en bra/lämplig väg att gå samt att man önskar få förslag på ytterligare gemensamma ställningstaganden som kan göras.

1. Djurskydd och djurvälfärd.
Den första förutsättningen för djurvälfärd i relation till hundar är att hunden är vid god hälsa – både fysiskt och mentalt.
Därför måste uppfödare sträva efter att föda upp friska hundar – också om det kan betyda att inte använda mycket duktiga eller vackra hundar för avel, t.ex. om den är allergisk eller har haft diskbråck.

Domare och uppfödare måste vara medvetna om att inga hundar ska vara extrema/överdrivna i sitt utseende (för kort nos, lösa ögonkanter, för stora huvuden och liknande).

Hunden ska alltid vara funktionell. Den ska kunna springa och hoppa, tåla vanlig hundmat i relation till sin ålder, den ska kunna föröka sig och föda naturligt.
Den ska kunna klara att vara ensam hemma under en viss tid, kunna transporteras i bil eller på tåg, möta främlingar etc.
En fysiskt och mentalt sund hund ska också hållas i fysiska miljöer och ha en aktivitetsnivå som passar för hunden ifråga.

Ett liv levt enbart i kennel – för att inte säga i en bur – är inget liv för en hund. Det räcker inte med att ta hunden till en utställning eller ett prov 5-10 gånger per år – inte ens om hunden tas ut för promenader eller för att borstas 3 gånger per dag i 10 minuter.
Att lämna hunden 10 timmar per dag i ett förråd/grovkök/trimrum medan familjen arbetar kompletterat med en kort promenad i trädgården är inte heller tillräckligt.

Hundar har ett behov av att spendera tid tillsammans med sin flock (familjen/ägaren) och att träffa andra hundar; precis som de har behov att röra sig och använda sitt imponerande luktsinne.
Båda vanliga hundägare och uppfödare ska hålla detta i minnet när de överväger om de har möjlighet att ha en hund (eller att ha ytterligare en hund).

Hunden har också ett behov av att bli omhändertagen av sin ägare. Detta betyder att man ska se till att hunden alltid har tillgång till friskt vatten, att hunden får bra mat (se upp med övervikt), att man sköter päls, klor tänder etc. vara uppmärksam på sjukdomssymptom och att ta hunden till veterinären, som också kan ge råd om vaccinationer och andra preventiva åtgärder.

När hunden blir gammal och/eller sjuk är det vår skyldighet att se till att dessa hundar inte lider i onödan. Vår fokus ska vara på hundens livskvalitet – inte på oss som ägare över att vi måste ta farväl av hunden.

Parallellt med det faktum att framsteg inom teknik och vetenskap gör fler och fler saker möjliga att behandla hos både hundar och människor, gör att vår uppgift blir att se till hundens livskvalitet ökar. Det kan vara svårt i den konkreta situationen och det kan därför vara bra att skriva ner sina synpunkter vid en tidpunkt när frågan ännu inte är aktuell.

FCI:s Europasektion kan inte se syftet med att avla så många hundar som möjligt, vi vill se att så många hundar som möjligt föds upp och hålls i enlighet med ovanstående principer.
Att hålla och hantera hundar måste baseras på respekt för andra levande väsen.
Träningsmetoder måste baseras på motivation och kunskap om hundens naturliga beteende. All form av våld i samband med hållande eller hantering av hundar är oacceptabelt.

2. Ställningstagande om hundpromenader
Det är en stor glädje att ta en promenad med din hund! Du får möjlighet att ta en paus från dina dagliga rutiner, du får frisk luft, du gläds åt att hundens intresse för olika lukter och lekkamrater och du får möjlighet att träffa andra hundägare för en pratstund.

Hundpromenader kräver hänsynstagande och detta är ett område där FCI:s Europasektion önskar påverka alla hundägare att vara ansvarstagande genom att man...
-Tar upp efter sin hund om man inte är i ett område där det INTE kan bli en olägenhet för andra (inte ens för det lokala dagiset)
-Kastar den hopknutna påsen in en papperskorg/container – inte i buskar eller liknande
-Håll din hund kopplad när krävs – t.ex. på stranden eller i skogar som inte är ”hundvänliga” -Koppla upp din hund när du möter andra med eller utan hund (t.ex. tills ni har kommit överens om att ”hälsa”)

Om man följer ovanstående ”regler”, blir promenaden med hunden trevlig för alla parter – både människor som inte tycker om hundar eller som är rädda för hundar och hundägare som har en liten hund som är osäker runt stora hundar och de som har en skarp hund som hålls i kort koppel och hundägare som har snälla, väluppfostrade hundar.

Medlemmarna i FCI:s Europasektion arbetar tillsammans med sina respektive nationella myndigheter för att etablera ”hundvänliga” områden. En förutsättning för att lyckas med detta arbete är att hundägare i allmänhet uppträder på ett ansvarsfullt sätt.
CS diskuterade förslagen och beslutade att på Europasektionsmötet rösta för att tillstyrka dem med tillägget att dessa ställningstaganden ska gälla som absoluta minimikrav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar