onsdag 30 november 2011

Billig livförsäkring!!

Reflexen - en billig livförsäkring

Det är under den mörka årstiden som reflexen verkligen behövs. Men ofta är den av dålig kvalitet, slits lätt och kan bli obrukbar i regn.Förutom dinglande plastbitar handlar vi skrikiga reflexvästar till både oss själva och våra husdjur - plagg i fluorescerande färger som bara för några år sedan mest syntes på poliser och brandmän.

Med andra ord har vi blivit förnuftigare. Och det behövs. Hela 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar nämligen när det är mörkt. Redan i skymning ökar risken markant. Att bära reflex är att ge bilisten en chans att få syn på en.

Om man har mörka kläder och går vid vägkanten syns man i bilens halvljus på 20 till 30 meters avstånd. Det är ynkligt jämfört med reflexen som är synlig redan på 125 meters håll. En sträcka som kan vara skillnaden mellan liv och död. Och tro inte att stadstrafik är en säker miljö trots illuminerande gatlyktor och ljusskyltar. Det är där som de flesta olyckorna med gående sker.

Så se till att skaffa en bra reflex om du inte redan har en. Välj kvalitet och läs tipsen här intill. Allt för att kunna vara säker i vintermörkret.


Reflexfakta

Så bärs reflexen

När man rör sig i trafiken är det viktigt att synas från alla håll. Reflexer syns bäst när de är i rörelse och en god idé är att bära en i ett snöre och placera ett par reflexband runt armar och vrister. De ska gärna sitta lågt eftersom de då syns bättre i bilarnas halvljus.

Hur funkar den?

Reflexen bygger på principen att återreflektera inkommande ljus i samma riktning som det kommer ifrån. För att synas bra på en mörk landsväg rekommenderas att reflexen ger ett värde på 400 cil medan stadsmiljöer kräver 800. Om en reflex kommer upp i 1 200 cil eller mer räknas den som mycket bra.

Syns bättre på två hjul

Trots att både motorcyklar och mopeder är försedda med både belysning och reflexer är det aldrig fel att synas ännu bättre. Därför satsar flera olika tillverkare på skyddskläder som avger ljus genom inbyggda lysdioder - och behöver alltså inte först få ljus på sig för att synas i mörkret.

Med hjälp av led-tekniken väger ljuskällorna i stort sett ingenting och laddas av ett litet inbyggt batteri.

Håller inte för evigt

Även en reflex av god kvalitet kan bli undermålig genom att den slits. Den är en optisk produkt som bör hanteras varsamt och inte ligga i fickan tillsammans med nycklar, mynt eller mobiltelefon. Då blir den repig och tappar mycket av sin reflekterande förmåga. Samma sak händer när det kommer in vatten i den.

En reflex är en färskvara med en normal livslängd på ett par, tre år. Men den åldras inte av sig själv, om den bara ligger hemma i en låda.

Varierande kvalitet

Många reflexer är dåliga. En del syns inte när de är blöta och andra har mycket text på sig som gör att de fungerar sämre. Vissa är små och gulliga men räcker inte till. En reflex ska vara minst 15 kvadratcentimeter stor för att ge tillräcklig reflektion. Reflexens förmåga att reflektera ljus mäts i cil.

Det är vettigt att satsa på en certifierad reflex. CE är en europeisk standard som garanterar att reflexen är beständig mot påfrestningar och åtminstone uppnår värdet 400 cil. Samtidigt finns den svenska märkningen Sis. På NTF:s webbplats www.ntf.se finns en marknadsöversikt som listar samtliga reflexer som testats av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP.

Reflex enligt lag

Förutom vanliga motorfordon måste reflexer finnas på följande transportmedel:

+ Cykel

+ Rullstol

+ Spark

+ Traktor

+ Hästfordon

+ Släpfordon som dras av traktor eller motorredskap


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar