onsdag 13 april 2011

Avtal!!

Avtal

Senast uppdaterad den 23 februari 2011

Att skriva avtal – ska det verkligen vara nödvändigt när jag säljer eller överlåter en hund? Svaret på den frågan är ett tveklöst ja. Du har som uppfödare i SKK skyldighet att alltid skriva avtal när du överlåter en hund mot ersättning, oavsett om den ersättningen består av pengar eller av avelsrätt.

Enligt SKK:s grundregler, som du som uppfödare är bundna att följa, ska du alltid upprätta skriftliga köpe- eller fodervärdsavtal om du står i begrepp att överlåta en hund mot någon form av ersättning. Grundreglerna är till och med ännu tydligare: köpe- och fodervärdsavtalen ska ha av SKK fastställt innehåll och därför ska SKK:s avtal användas. De avtal som är obligatoriska att använda vid överlåtelse är köpeavtal, köpeavtal med bibehållen avelsrätt eller fodervärdsavtal.

Därutöver har SKK tagit fram ett parningsavtal och ett låneavtal för tik som en service till medlemmarna. SKK rekommenderar att dessa avtal används för att undvika tvister i ett senare skede.

Kom ihåg att informera köparen om vad som står på avtalets baksida. Texten på baksidan är en del av avtalet och innehåller de villkor som gäller för överlåtelsen.

Köpeavtal

När en hund som är registrerad hos SKK säljs till fullt pris ska SKKs köpeavtal användas. Köpeavtalet innebär att äganderätten till hunden övergår till köparen utan inskränkningar. Det går därför inte att skriva in klausuler om att uppfödaren behåller parnings-, avels- eller tävlingsrättigheter för hunden eftersom de inskränker köparens fulla äganderätt.

När valpen/hunden är såld är det enbart den nya ägaren som har rätt att bestämma över den. Om en uppfödare ändå skriver in villkor om t.ex. avel så strider det inte bara mot SKK:s grundregler utan det är också troligt att villkoren bedöms som oskäliga vid en tvist i domstol och därför ogillas.

Köpeavtal med bibehållen avelsrätt

Köpeavtal med bibehållen avelsrätt innebär att valpen/hunden säljs till halvt ordinarie pris. Resten av hundens värde erläggs genom att uppfödaren behåller avelsrätten d v s rätten till en valpkull (om minst en valp som uppnår fem veckors ålder) för en tik eller tre parningar för en hanhund.

Enligt köpeavtal med bibehållen avelsrätt gäller avelsrätten för såväl tik som hane till dess att hunden fyllt 5 år. Har avelsrätten inte utnyttjats dessförinnan förfaller den utan rätt för överlåtaren att få någon ersättning.

Vid köp med bibehållen avelsrätt är det viktigt med ett gott samarbete och en bra relation mellan uppfödare och köpare. Det är därför angeläget att båda parter noga läst igenom avtalets villkor, såväl framsida som baksida, och att båda har en realistisk uppfattning om vilka förväntningar man kan ha på varandra.

Fodervärdsavtal

Fodervärdsavtalet innebär att en uppfödare överlåter en hund utan att erhålla kontant ersättning. Hunden ”betalas” istället genom att uppfödaren behåller avels- och/eller prov-, tävlings- och utställningsrätten.

För hanhund gäller det antal parningar som överlåtaren och fodervärden kommer överens om i avtalet. Om en hanhund parar en tik flera gånger under samma löpperiod räknas det endast som en parning.

För tik gäller att överlåtaren har rätt till maximalt två valpkullar med minst en levande valp som uppnår fem veckors ålder per kull.

Oavsett om uppfödaren har utnyttjat sina rättigheter eller inte, gäller avtalet som längst tills tiken uppnått fem års ålder och för hanhunden tills han fyllt sju år.

Har tiken haft sina avtalade två kullar innan hon fyllt fem år övergår hon i fodervärdens ägo så snart dessa kullar är födda och valparna blivit gamla nog att lämna tiken. Detsamma gäller när hanhunden har uppfyllt sitt parningsantal.


Se vidare på SKKs nya hemsida... www.skk.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar